Dodge Cummins Diesel Forum banner
1 - 14 of 14 Posts

· Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I just replaced the vp44 and the truck ran good. Then 4 days after chaange the truck sorta missed when i got on the petal to merge into traffic. I went from 18 mpg to 13 mpg. I went to advanced auto ran codes and they were p1688 p1689 we reset the codes and they came back. I took it to the shop that put the pump on and they say its not throwing those codes any more. I told them to drive it and then check to see if it will come back. These guys are honest and do a good job. It just pussels me as to what it could be. Do you guys have any suggestions?:$:
 

· Mark Ward
Joined
·
823 Posts
did you change out the lift pump also??
 

· Go for Broke
Joined
·
5,767 Posts
here is the codes for that

P1688
Internal Fuel Injection Pump Controller Failure

P1689
No Communication Between ECM & Injection Pump Module


I'd start checking all grounds and connections.....it may be a bad VP
 

· Mark Ward
Joined
·
823 Posts
Id definatly take apart the connections and clean them with cleaner then try it again.
 

· Mopar1973Man.Com
Joined
·
26,034 Posts
Usually 1688 and 1689 codes are telling you there is communication problem or the computer on the VP44 dieing...

Unless...

The ECM is having problems???
 

· Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #7 ·
I did just have the punp put in. He charged 1200 for the pump and he did some other things to my truck it ended up costing me 1500. He put the sterring wheel stabilzer shock on and the pump. He is now checking connections but i had alredy done that. I think it was a bad vp44. He said the other day the code did not come back after he cleared it. I told him to drive it a littlr and try agin because i dropped from 18 mpg to 13 something is wrong.I thought that loosing mpg was a sigmn of bad pump. Thanks for the input.
 

· Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #8 ·
I forgot to mention that I did change out the lift pump. It is now a pusher pump with vulcan big line relocate kit. I changed it about 2 weeks ago with a new campain pump.
Thanks
 

· Go for Broke
Joined
·
5,767 Posts
sounds like you have a bad pump....for $1200 they did not replace everything in the pump...they only fixed what was broken.....from what i was told the cost on parts to rebuild a complete VP44 (top to bottom) is more then $1200
 

· Mark Ward
Joined
·
823 Posts
:agree2::agree2:
sounds like you have a bad pump....for $1200 they did not replace everything in the pump...they only fixed what was broken.....from what i was told the cost on parts to rebuild a complete VP44 (top to bottom) is more then $1200
:agree2::agree2:

My complete reman cost me 1400. they said everything was new.
 

· Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Thanks I will asy to see the invoice on what they replaced. And Go from there. You guys really help out newby's like me Thanks a lot
 

· Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #12 ·
invoice

I will ask to see the invoice to see what they changed.I will also ask what else could have been changed. Yuo guy's really help out newby's like me thanks!
 

· Registered
Joined
·
94 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Ward Racing

Ward Racing Love your avitar thats the way it is at the pumps
 

· Registered
Joined
·
434 Posts
:agree2::agree2:

:agree2::agree2:

My complete reman cost me 1400. they said everything was new.


mine cost 2400 out the door after labor, i think i got ramrodded a little, but i was stranded away from home and didnr have any other options
 
1 - 14 of 14 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top