Dodge Cummins Diesel Forum banner
1 - 20 of 24 Posts

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Went on a 5000 trip 3 weeks ago from Minnesota to California and parts in between. Drove thru Snow storm in the Rockies in CO. Truck drove like a Cadillac.

Here's what is done.

2012 Ram 2500 CCLB
3" Thuren Coils
Thuren upper/lower control arms
Thuren adjustable Track bar
Bilstien 5100
Titan 60 gal tank
Firestone ride rites
08 h2 wheels with kelly safari tsr 315 / 70 / 17


So on the way back I notice my frontend had a clunk. Ended up my jam nut loosened up on my track bar. Fixed that when I got home.

Took it for a 6hr drive round trip to St Paul to watch MN WILD play. On the way there it snowed and the roads were icy. I hit a patch of ice on a straight stretch and front end sorta slid causing me to correct it. So this continued the whole way there and back. Everytime I hit a patch of ice or rough road it did this.

Get home take it in to have alignment done, find out my Drivers side wheel bearing has play, as does my upper BJ. Pass upper and lower BJ has alot of play bearing starting to. So I replaced everything. I verified before I fixed it that everything was worn. Truck has 49,800 on it.

Take it in and again have it aligned. It still did the same thing as before. So I messed with some stuff and came to the conclusion that my gearbox has play, plus i notice a leak starting at adjustment nut on top.

Order a Redhead box since the new HD box from Chrysler is junk. Installed it, took it for a drive. It is better, but still has the same stuff going on. One thing I noticed is that the shop had adjust my lower Control arm cams so one was at 6 o clock, other was at 3. I had marked them prior to me install upper and lower control arms. So I moved them back to there original position. This helped more and helped with the steering wanting to return to center after turning.

I realize that it will be tight since my joints are all new.

I swapped my factory wheels back on thinking maybe, just maybe the tires broke a belt or had a sidewall issue.... nope, it remained the same.

I am at a loss of which way to go.... I've searched and searched for hrs, and pretty much replaced my whole frontend. There doesn't seem to be any play in the intermediate steering shaft or column. Its,had the N49 recall done, and everything looks good. The TR that comes down from pitman arm is good, other one has just a slight bit of play, but I've seen way worse steer better.


I've owned 3 2nd gens, and 2 4th gens so I'm no stranger to there steering issue. Usually from what I've replaced will resolve my issue. Thankfully I can do my own work and have connections to buy parts at discounted rates.

The shop i take my vehicles to normally for an alignment cant align it cause there rack isnt long enough for a crew cab long box.


Any input on this will greatly be appreciated!!!
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I retorqued the bolts 2xs now..... thing that gets me is I installed the tank before I left and it was just fine from MN to CA to AZ until I hit Omaha NE is where it started to become a pita to steer. I just figured after 9 days and 94 hrs of being in it, I was just tired.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #4 ·
I find whenever I fill my 52 gallon tank full it steers like complete like you describe. Keep it only half full unless I'm road tripping
I kept mine pretty much full the whole trip. It's wierd.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Just noticed my Thuren upper and lower control arms are really easy to twist back and forth... could that be my issue? I have roughly 5200 miles on those.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #7 ·
I just installed them the middle of January. I hope there not shot.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #12 ·
I've used the same alignment guy since 2001... he owns a Ram and knows the problems they have with steering. We've tried multiple settings and only thing that changed was when we changed caster.... just made the steering heavier so we returned it to were it was.

Draglink doesn't show any movement and was replace along with TR when they did the N49 recall.

I'm gonna put my original UCA/LCA on and see if it changes... sucks cause its -8° here and my shop has no heat.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #13 ·
You still have the factory drag link? They can be junk .. flimsy and possibly made of swiss cheese :hehe: I went thru 2 before finally upgrading to the Synergy HD Steering Kit


I just dumped $2500 into the frontend.... with 5200 miles on this stuff, I should have to spend another $700+.

My 2011 had everything as stated done and only thing I ever had to replace was the track bar hiem joint.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #16 ·
A guy on CF just had a similar issue. The play in his steering was under the dash where one steering shaft couples to another. There is a pin that holds the two shafts together that can have a lot of play in it. Wiggle your wheel back and forth and have a look at the joint under the dash...

Did this and it didn't change. I guess the synergy draglink will be next.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Update..... I've added a steering gear box brace and put a new draglink in.... the tierods ends pop up and down when I turn the wheel. Still have the steering issue as described. I noticed my swaybar end links are bent so I'm replacing them. I messed with my caster, was set at 12. Moved to 1, 130, and 2. Steering was better at 130 and 2, but at 2, I noticed my u joint at my pinion is leaking grease so I backed it to 1pm. I'm thinking I may need to clock my transfer case and put them at 3 and 9....
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Basically I can't keep the truck from bouncing all over the damn road... I'm at wits end with thus thing.... I've changed tires, had 3 different alignments. Best results were having caster adjusters at 2pm and 10am... but I noticed my front u joint starting to leak grease and was afraid I'd gave a problem there so I put it back to 1pm, 11am.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Just drove it in a down pour. ... Damn right scary to drive this thing. It follows every friggin crack, line, I'm fighting to keep it on the damn road.

I'm pulling my hair out. Drives like it's on ice skates....darts back and forth.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #26 ·
I replaced it with stock draglink. I didn't have the coin for the synergy.... ball joints are brand new too. I'd have to look again what brand, but they are greaseable and I've used them before. I basically installed all that stuff, literally had 0 mIles on the stuff and it performed the same. I do have a clunking when I'm at full lock buy can't track it down. It acts like theres play in the steering while driving, but I can't seem figure it out. It's a nightmare while pulling a trailer on Interstate too. It's hard to describe what it does.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #29 ·
I have no idea anymore.... the 1st shop I took it to blamed my tires and has my caster cams pointing oposite from each other because it was within specs. I had them set toe at 0. I was pissed cuz I told them not to mess with my cams. So I took it to another place. I reset the cams and instructed them, if it wasn't need to bot adjust them. They said caster was 4.8 4.5, and my toe was outta wack. So they suposibly reset toe to 0. I'm out of state working and can't be without my truck atm. The local place wants $80 and told me caster isn't adjustable, which I know is BS and don't want them to touch it for that fact. They tried to tell me only way to adjust caster it by adding offset ball joints. I asked if they meant camber and the guy that's done alignments for 20yds looks at me and asked if I was a dummy.... apparently I am, lol. Anyways I'm gonna try and get sometime to find a different shop. The tierods ended pop up and down... even the factory drag link did this right out of the box. I can hold the steering wheel straight and hit a crack and the truck will move to follow it.


What baffles me the most is I drove all those miles from MN to CA and back, not a single problem, or indication until I got to Omaha NE. That's when it started acting goofy. One thing that did happen was my Thuren track bar jam nut loosened on me in California but I was able to get it set with a punch until I got home and fixed it.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #31 ·
I've got some weird noise or popping when I'm at full lock. Like my ps pump is messed up, but everything seems good. Pump is fill. Do the intermidiate shafts ever cause issues? I've checked the u joints, they seem good. Also when I'm not running I can move steering wheel back and forth and get a clunk. It seem like it's at the firewall.... been messing with truck this am.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #33 ·
Very common problem. Do a search for "steering shaft knock".
Did a search and what ppl are experiencing I'm not. Mine has no knock while driving. With truck off I cam get that clunk. I read where ppl grease the spot at firewall. Could this be a part that's wore out?
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #34 ·
For 's n giggles I got time today so I pulled my passenger shock.....this is what I find. Shock still has good compression and rebound, but it seems there is a dead spot right in the middle of the compression. 1 step closer to solving my issue. I also ordered the synergy steering system. Might as well have all new!
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #35 ·
Bump for more input...
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #37 ·
I replaced the gearbox with a redhead and it still does it.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #38 ·
Ok here's an update. Replaced the steering with synergy system and had it aligned again. This seems to have possibly fixed my problem, but another has come to light. I replaced my ball joints in this whole feasco. I have 3200 miles on them and they are still tight as hell...

If I set the steering wheel to center driving down the road, it'll track straight. If I move it to either left or right, it'll stay were I put it. I'm fighting that now. Also at a dead stop I cannot turn my tires more than a couple inches.... not sure if being 35-12.50 is why.

My power steering makes a weird thump when I rock the wheel back and forth and the line with the weight jumps. My breaks work fine. Thinking possible the valving in the PS pump might be shot? 52,000 on truck.
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter · #40 ·
I installed the synergy steering myself. I had a shop thst I've used many years do the BJ since it was -8 out and my shop isn't heated. I have the toe set at 0 per Doug Thuren. Ive confirmed that the ball joints are too tight by disconnecting the steering system .
One thing is I cannot turn the wheels at a stop at all. I have to be slightly moving. Not sure if this is part of the problem. Im running 315/70/17 tires. My brakes work fine. Fluid is full and new.
 
1 - 20 of 24 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top