Dodge Cummins Diesel Forum banner
  • Hey everyone! Enter your ride HERE to be a part of this month's Ride of the Month Challenge!

1 - 17 of 17 Posts

·
Registered
Joined
·
214 Posts
Discussion Starter #1
hey guys need some help.......sometimes after letting my truck sit for a couple of hours without running when I start it up and go it wont go past about 2000 rpm no matter what gear I have it in of how far my foot is in the pedal then after it warms up I guess it acts fine is this normal or is there a problem here? this usually happens in the morning going to work.
any help is appreciated thank
 

·
Go for Broke
Joined
·
6,699 Posts
no thats not normal...does the truck have any mods done to it?

what is the fuel pressure?


check for codes and try resetting the apps

sounds like a APPS or maybe a fuel issue


Scott
 

·
Registered
Joined
·
214 Posts
Discussion Starter #3
no everything on the truck is stock all it has is a straight pipe......................and also when I get the quadzilla adreneline what upgrades should I make to my fuel system?
 

·
Go for Broke
Joined
·
6,699 Posts
fuel pressure Gage and a better fuel pump like a FASS system

and if your running a auto you may want to start saving some :$: for that


fill out your Sig. so we can all see your truck info :thumbsup
 

·
HI
Joined
·
3,440 Posts
fuel pressure Gage and a better fuel pump like a FASS system

and if your running a auto you may want to start saving some :$: for that


fill out your Sig. so we can all see your truck info :thumbsup
:agree2::agree2::thumbsup
 

·
Registered
Joined
·
313 Posts
Mine does the same thing, but mine does it every once in a while after it's hot. Best thing too do like graphic man said is check for codes. I got the dreaded 216 code, injection pump.
 

·
Registered
Joined
·
214 Posts
Discussion Starter #8
yea im afraid thats what it night be it was blowin out a s... load of white smoke the other day when i fired it up in the morning
 

·
Go for Broke
Joined
·
6,699 Posts
my VP went for a crap on Monday.....tons of white smoke and then it quit on the side of the road.....new VP and were back up and running,..... 2g's later :thud:
 

·
Go for Broke
Joined
·
6,699 Posts

·
Registered
Joined
·
293 Posts

·
Registered
Joined
·
214 Posts
Discussion Starter #14
yep had a diagnostic check and it came back bad injection pump timing.....this is great........is there anything I can replace the VP44 with that is cheaper or better?
 

·
Registered
Joined
·
5,649 Posts
Try Midwest Injection. 1100$ free shipping I think, and it took me less than 2hrs to swap it out. Its the first time I have done it I'm sure I could do it in an hour if I had to.
I called Midwest for shipping a pump to Canada, they directed me to Tabor Diesel in Alberta, so I saved 600-800$ compared to buying locally. and I got it the next day. my VP had about 350,000kms on it (I'm certain it was orginal). It still worked fine when I pulled it off, no codes/ no drivability issues, I replaced it because I was uncertain of its reliability and that it had been driven for a LONG time with little or no fuel pressure. so I put on an Airdog to help prolong my new VP.
 

·
Registered
Joined
·
182 Posts
i had the same issues untill i changed my vp i got mine from midwest injection. great company and price. where ever you get one make sure that there is a new computer with no heat cycles installed on the pump. the 216 code is a timming issue in the computer . if a comapny just rebuilds the pump without installing a new computer then youll most likely run into this problem again.
 
1 - 17 of 17 Posts
Top