Dodge Cummins Diesel Forum banner

1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
My truck was down for a few months. Got a new transmission put in and when i went and got it. Ran just fine. Sat for another two weeks. Replaced my starter, new batteries, and checked fuses. Truck wont start. It turns over and cranks but wont run. It started once then shut off after a few seconds. What do I look to now? I need to get this up and running asap.
 

·
Registered
Joined
·
18,923 Posts
Welcome, How can we help? First check all banjo fittings on all fuel lines ,especially the one on back of the head. for being tight. Then check codes with a scan tool. Note if any fittings are a bit lose, likely your problem.
Then Bleed the injectors as follows:
1, Crack a fitting on the VP return line.
2, Have somebody Bump starter but don't crank and start. Fuel lift pump will run 25 seconds.
3, Close fitting while squirting fuel without bubbles.
4, Crack loose injector lines #'s 1,3, and 4.
5 Bump starter again. Then Crank for 10-15 seconds.
6, Let sit 2-5 minutes to let starter to cool.
7, Repeat those cranking/rest cycles until it gives good squirts from an injector fitting, not dribble or bubbles, a good squirting.]
8, When you get a good squirt from one close it while cranking and squirting. Then move on to the next one to squirt.

If air in the lines is the problem this will bleed it and it will run.

Then if you get CPS code or if the tach does not register 200 while cranking, replace the crank shaft position sensor by the starter. Since you had the trani and starter out check the sensor for damage or lose plug connection first before other things above.
 

·
Registered
Joined
·
10 Posts
My truck was down for a few months. Got a new transmission put in and when i went and got it. Ran just fine. Sat for another two weeks. Replaced my starter, new batteries, and checked fuses. Truck wont start. It turns over and cranks but wont run. It started once then shut off after a few seconds. What do I look to now? I need to get this up and running asap.
I have a 99 five speed. Did the same thing. Run for 10 seconds and die. No start after. Turned out mine had the updated in tank pump that was not coming on with the key cycled or bumped. Changed to a Airdog and the problem went away. I did the draw straw which I wish there was another way but it's in there now. Just can't let it get below a 1/4 tank now.
 
1 - 3 of 3 Posts
Top