Blinker, cruise, and light issue - Dodge Cummins Diesel Forum
98.5-02 Non-Powertrain Discussion of 98-02 Topics Not related to the Powertrain...NO ADVERTISING

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 11-20-2019, 09:14 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Blinker, cruise, and light issue

So the driver side blinker/marker light is not working. When the lights are on, the signal on the cluster stays lit but the light doesnít work. When I hit the blinker, it flashes quickly. I changed the bulb to no avail. The plug has power to it when I turn on the lights. Passenger side works normal
Also the third brake light doesnít work but I assume it is the bulb just havenít got that far yet.
The reverse lights and license lights donít work, just havenít started in on those yet either
Finally the cruise works until it turn on lights then it kicks off. If I turn the lights off, the cruise will engage again.

Any thoughts or recommendations would be welcomed
Thanks


'01, 4x4, 2500, reg cab / long bed, auto
Kocher is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 11-20-2019, 11:57 PM
Newbie
 
Join Date: May 2019
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Sounds like you have a chore ahead of you. BTW, I just replaced my 3rd brake light, it has multiple bulbs.
If I had these issues I would look at a wiring schematic to see what the components have in common, a cluster, a fuse circuit, a power source, something that connects them. But before that even, I would take a real close look at body to frame and engine to frame grounds and battery cable connections.
I have found that to be a common issue with these vehicles and it can cause crazy things to happen.
The R train is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 11-21-2019, 01:54 AM
Diesel Head

 
Join Date: Nov 2010
Location: Yuba City, ca
Posts: 17,983
Thanks: 149
Thanked 1,409 Times in 1,340 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Start with checking or repalciing rear grounds . The move on to checking multifunction and light switches.

99 2500, Quad cab, 4x4 47RE, BD pressure lock on it, small BD 90/140 chip on the VP 44 connection plug, 17" 3rd gen wheels. 3.55 diffs. Ruenell front bumper and warn winch, Rancho adj shocks. 663k miles.
bigfish95971 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 (permalink) Old 11-21-2019, 11:31 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Thanks guys. I cleaned the grounds, but will also clean up the battery cable connections. Also, the hazards perform normal, so it seems the bulb socket works fine for getting juice to the bulb. Multifunction switch is probably the next place to go. I assume there is something when I turn the lights on that makes the cruise think the brakes are on. Makes me wonder if there isn't something in the steering column that is causing both the turn signal and cruise issues.

'01, 4x4, 2500, reg cab / long bed, auto
Kocher is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 11-22-2019, 12:14 AM
Diesel Head

 
Join Date: Nov 2010
Location: Yuba City, ca
Posts: 17,983
Thanks: 149
Thanked 1,409 Times in 1,340 Posts
iTrader Score: 0 reviews
You have to check all ground wires near lights for continuity, not just clean connections. Some are connected through harness too.

99 2500, Quad cab, 4x4 47RE, BD pressure lock on it, small BD 90/140 chip on the VP 44 connection plug, 17" 3rd gen wheels. 3.55 diffs. Ruenell front bumper and warn winch, Rancho adj shocks. 663k miles.
bigfish95971 is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 11-22-2019, 04:30 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Well found two grounds in front of the battery and both had continuity. Really confused why I can get juice to the socket but bulb doesnít work. Think there could be something wrong with the socket preventing the bulb from making contact?

'01, 4x4, 2500, reg cab / long bed, auto
Kocher is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 11-23-2019, 10:28 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Update ****reverse, license, and third brake lights were all bulbs
Still fighting the blinker issue

'01, 4x4, 2500, reg cab / long bed, auto
Kocher is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 11-24-2019, 05:26 AM
Diesel Head

 
Join Date: Nov 2010
Location: Yuba City, ca
Posts: 17,983
Thanks: 149
Thanked 1,409 Times in 1,340 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Probably bad ground wires near the tail light assemblies, especially for the turn signal.

99 2500, Quad cab, 4x4 47RE, BD pressure lock on it, small BD 90/140 chip on the VP 44 connection plug, 17" 3rd gen wheels. 3.55 diffs. Ruenell front bumper and warn winch, Rancho adj shocks. 663k miles.
bigfish95971 is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 11-24-2019, 09:56 AM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
A ground at the rear taillight would cause the front marker on one side to not work? Will certainly check it

'01, 4x4, 2500, reg cab / long bed, auto
Kocher is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 11-24-2019, 03:47 PM Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
So a few more bits of information. Hazards work normal. With cruise on, if I try the left blinker it kicks the cruise off. When I turn the blinker off, cruise engages again. Cruise acts the same when I turn the lights on and off. There has to be a point where the wires are hitting each other, right?

'01, 4x4, 2500, reg cab / long bed, auto
Kocher is offline  
post #11 of 12 (permalink) Old 11-24-2019, 04:06 PM
Diesel Freak
 
Killjoy's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Southern Colorado
Posts: 740
Thanks: 2
Thanked 59 Times in 54 Posts
Garage
iTrader Score: 0 reviews
Could be the multifunction switch (signal switch) as was previously mentioned.

2002 ram 2500 quad cab shortbed ST. Red, 4x4, nv4500 swap 24v, 66mm silver bullet, 100hp injectors , fass titanium 150, 4" exhaust, guages. 190k miles.
Killjoy is offline  
post #12 of 12 (permalink) Old 11-25-2019, 05:32 AM
Diesel Head

 
Join Date: Nov 2010
Location: Yuba City, ca
Posts: 17,983
Thanks: 149
Thanked 1,409 Times in 1,340 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Maybe wires inside the steering column. Those heave shorted before.

99 2500, Quad cab, 4x4 47RE, BD pressure lock on it, small BD 90/140 chip on the VP 44 connection plug, 17" 3rd gen wheels. 3.55 diffs. Ruenell front bumper and warn winch, Rancho adj shocks. 663k miles.
bigfish95971 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Dodge Cummins Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome