Assistant needed - Dodge Cummins Diesel Forum
2013+ General Discussion General Chit Chat About the 2013 model year differences 6.7L 4th generation Cummins - NO ADVERTISING - Sponsored by: StarLite Diesel

 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 07:07 PM Thread Starter
Cummins Fanatic
 
amko22's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Northern Ky
Posts: 140
Thanks: 28
Thanked 6 Times in 6 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Assistant needed

Need some help, currently in California and broke down. It is what I am assuming to be electrical. I have a 2017 3500 mega cab drw 4x4, deleted with efi live. I was driving down the road and my traction control light started flashing as I pulled into the truckstop that I am at more and more light started flashing not exactly sure what it is just replace the alternator three weeks ago.

Unfortunately I canít upload a video but the tack was bouncing from idle to zero I was getting messages that the engine was hot load oil pressure and again the traction control light was flashing on and off

Any suggestions would be appreciated




Sent from my iPhone using Tapatalk


05 crewcab> Short Bed> Built Auto> SRW> K&N intake> 5in turbo back> Silencer ring MIA> 8000K headlights> 6000K Fog Lights> Smarty SO-6> Fass> 60hp nozzles> More to come!
To view links or images in signatures your post count must be 3 or greater. You currently have 0 posts.
amko22 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 07:26 PM
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
 
Walker111's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Location: NOVA
Posts: 1,113
Thanks: 5
Thanked 63 Times in 58 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Any check engine light? Will your efi live clear body modules?

16 CTD 2500 Bright White Crew Cab


To view links or images in signatures your post count must be 3 or greater. You currently have 0 posts.
Walker111 is offline  
post #3 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 08:05 PM Thread Starter
Cummins Fanatic
 
amko22's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Northern Ky
Posts: 140
Thanks: 28
Thanked 6 Times in 6 Posts
iTrader Score: 0 reviews



Sent from my iPhone using Tapatalk

05 crewcab> Short Bed> Built Auto> SRW> K&N intake> 5in turbo back> Silencer ring MIA> 8000K headlights> 6000K Fog Lights> Smarty SO-6> Fass> 60hp nozzles> More to come!
To view links or images in signatures your post count must be 3 or greater. You currently have 0 posts.
amko22 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 08:12 PM
Newbie
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Hereís a handy listing of codes:

https://www.thoroughbreddiesel.com/d...trouble-codes/
UpThecreek is offline  
post #5 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 08:22 PM
Diesel Freak
 
boshog's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Oakland, MI
Posts: 757
Thanks: 42
Thanked 121 Times in 91 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Check your battery voltage. Sounds like a possibility your voltage went low and could be your alternator isn't charging. That's all I got.

2015 3500 LongHorn CC, 4x4, SRW, CDT, 68RFE
2013 1500 Laramie CC, 4x4, 8 speed
boshog is offline  
post #6 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 08:22 PM
Newbie
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Canít help you but thought itíd be handy to have your codes deciphered in one place. Good luck!

U0001 CAN C BUS
P0513 INVALID SKIM/WIN KEY
P0868 LINE PRESSURE LOW
U0121 LOST COMMUNICATION WITH ANTI-LOCK BRAKE MODULE
U1449 IMPLAUSIBLE ERS MESSAGE RECEIVED
UpThecreek is offline  
post #7 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 08:25 PM
Diesel Head
 
Join Date: Apr 2013
Location: Exeter RI
Posts: 2,799
Thanks: 322
Thanked 464 Times in 381 Posts
iTrader Score: 0 reviews
The first place Iíd look are the 3 plugs behind the drivers side inner fender liner. The wires are susceptible to damage, corrosion, or both. Look closely from the back of the plug to the area where they enter the loom. Nicks, cuts, or even a loose connector. I had the low line pressure code put my truck in limp mode. The light blue wire at PIN number one on the large connector had a nick in the cover. That allowed corrosion which demanded a splice to correct.
Jhenderson is offline  
post #8 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 09:03 PM Thread Starter
Cummins Fanatic
 
amko22's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Northern Ky
Posts: 140
Thanks: 28
Thanked 6 Times in 6 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Thanks for the all the input turned out to be a bad battery. It was my error, I replace the alternator one of the batteries was Really week when I changed out the alternator and I didnít charge it. So the battery at a dead cell in it and just completely died this time. All of the fault codes minus the Lowline pressure was due to the failing battery.




Sent from my iPhone using Tapatalk
warboar likes this.

05 crewcab> Short Bed> Built Auto> SRW> K&N intake> 5in turbo back> Silencer ring MIA> 8000K headlights> 6000K Fog Lights> Smarty SO-6> Fass> 60hp nozzles> More to come!
To view links or images in signatures your post count must be 3 or greater. You currently have 0 posts.
amko22 is offline  
post #9 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 09:04 PM
Newbie
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Great news! On the road again........
amko22 likes this.
UpThecreek is offline  
post #10 of 15 (permalink) Old 04-24-2019, 09:05 PM Thread Starter
Cummins Fanatic
 
amko22's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Northern Ky
Posts: 140
Thanks: 28
Thanked 6 Times in 6 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Jhenderson View Post
The first place Iíd look are the 3 plugs behind the drivers side inner fender liner. The wires are susceptible to damage, corrosion, or both. Look closely from the back of the plug to the area where they enter the loom. Nicks, cuts, or even a loose connector. I had the low line pressure code put my truck in limp mode. The light blue wire at PIN number one on the large connector had a nick in the cover. That allowed corrosion which demanded a splice to correct.


I will definitely check this out thanks


Sent from my iPhone using Tapatalk

05 crewcab> Short Bed> Built Auto> SRW> K&N intake> 5in turbo back> Silencer ring MIA> 8000K headlights> 6000K Fog Lights> Smarty SO-6> Fass> 60hp nozzles> More to come!
To view links or images in signatures your post count must be 3 or greater. You currently have 0 posts.
amko22 is offline  
post #11 of 15 (permalink) Old 04-25-2019, 11:49 AM
Diesel Head
 
Lins's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Location: Yellowknife, NT, Canada
Posts: 2,349
Thanks: 8
Thanked 152 Times in 150 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by amko22 View Post
Thanks for the all the input turned out to be a bad battery. It was my error, I replace the alternator one of the batteries was Really week when I changed out the alternator and I didnít charge it. So the battery at a dead cell in it and just completely died this time. All of the fault codes minus the Lowline pressure was due to the failing battery.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Glad you got it figured out. Always a good idea to check what was last touched as well (alternator), even if it doesn't seem related.
Jimmy N. likes this.

2017 6.7L Ram 2500 Laramie Crew Cab Granite Crystal Sport Appearance Group, 68RFE, rear air suspension
Lins is offline  
post #12 of 15 (permalink) Old 04-25-2019, 12:14 PM
Diesel Head
 
Join Date: May 2016
Location: New smyrna Beach, Fl
Posts: 1,395
Thanks: 9
Thanked 115 Times in 99 Posts
iTrader Score: 0 reviews
There seems to be a serious design flaw that a bad battery causes it to throw incorrect and irrelevant codes. Awesome all it was was a battery.

2015 2500 4x4 megacab automatic with ARE Z series topper
cjgoode is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Dodge Cummins Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
47RE transmission troubleshooting chart. country_hick 94-98 Powertrain 0 02-25-2013 12:30 PM
Exaust Service needed? mastershooter1 4th Gen Powertrain 5 10-26-2012 02:04 PM
what is needed to start browe318 98.5-02 Powertrain 2 09-23-2012 03:43 PM
Tools Needed for '08 Steering Upgrade? Browndog 07.5 - 09 3rd Gen 6.7 Liter General Discussion 2 05-26-2012 07:03 PM
Service needed contact dealer hububub46 07.5 - 09 3rd Gen 6.7L Powertrain 1 05-12-2012 06:05 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome