Major Hydroboost problems - Dodge Cummins Diesel Forum
98.5-02 Non-Powertrain Discussion of 98-02 Topics Not related to the Powertrain...NO ADVERTISING

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 (permalink) Old 08-16-2011, 11:07 PM Thread Starter
New Mexico Chapter Vice President
 
mikeluna_17's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Albuquerque,New Mexico
Posts: 1,532
Thanks: 45
Thanked 29 Times in 29 Posts
iTrader Score: 1 reviews
Major Hydroboost problems

Ok so my hydroboost started leaking powersteering fluid. I ordered a kit from pirate jack with new seals. I pulled the hydroboost apart and put the two new seals on. I reinstalled the hydroboost. And now when i turn the steering wheel, the brake pedal pushes down all the way on its own! I cant drive the truck because as soon as i turn the wheel. the truck brakes on its own. i took it apart again to see what is wrong, i dont see anything wrong. please help


98.5 24 valve cummins QCLB.5spd Straight Pipe..HBS 2.5" leveling kit. 35"s No silencer ring.homemade CAI
mikeluna_17 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 12:03 AM
Diesel Head
 
rhagfo's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Western Oregon
Posts: 3,051
Thanks: 175
Thanked 310 Times in 281 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Did you reconnect all the hoses to the correct ports to the Hydroboost unit? Connecting in the wrong ports may cause reverse action.

It is assumed that you bled the power steering and Hydroboost unit.

01 2500 5.9 QCLB 4X4 5 Spd, Valair DD Organic, Power Puck, 296K miles ISSPRO Gauges FP, Pyro,& Boost. "A" Pillar, FASS DDRP-02, BIG Line Kit, 18 PSI, 3.55's, Kool Vue Tow mirrors, Bilstien 5100's, Pacbrake, Puke bottle deleted.
rhagfo is offline  
post #3 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 08:52 AM Thread Starter
New Mexico Chapter Vice President
 
mikeluna_17's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Albuquerque,New Mexico
Posts: 1,532
Thanks: 45
Thanked 29 Times in 29 Posts
iTrader Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by rhagfo View Post
Did you reconnect all the hoses to the correct ports to the Hydroboost unit? Connecting in the wrong ports may cause reverse action.

It is assumed that you bled the power steering and Hydroboost unit.
yeah i reconnected all the hoses the way they came off. and i bled the p/s and hydroboost twice. still happening

98.5 24 valve cummins QCLB.5spd Straight Pipe..HBS 2.5" leveling kit. 35"s No silencer ring.homemade CAI
mikeluna_17 is offline  
post #4 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 09:01 AM
Mr. Vehicle Destroyer
 
Shibbyutman's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Superior Township, Michigan
Posts: 11,925
Thanks: 0
Thanked 1,736 Times in 1,305 Posts
iTrader Score: 7 reviews
Did you get the linkage on the balance piston back into the slot? Its really hard to explain, but there is a little fork like piece that needs to get lined back up with the actuator rod and everything and that fork can come out REALLY easy. I think it'll cause that when you turn the wheel.

Back in the common snail game. 03 SO 2wd 480,000 miles and counting.
Friends don't let friends buy VP trucks....
Parts for sale: Van Aken SmartBox, 03-05 Banks 6Gun, TST PMCR w/R37 remote also have another full one w/R49. RACEME 07-09 Delete Tuners
Shibbyutman is offline  
post #5 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 09:13 AM
Diesel Head
 
Mopar1973Man's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: New Meadows, Idaho
Posts: 25,007
Thanks: 2,146
Thanked 3,968 Times in 3,108 Posts
iTrader Score: 0 reviews
I spoke with him as well... There is a hitch... He never removed the unit from the truck just split while hanging on the firewall. I've never open a hydroboost... So I'm not sure if there is something out of line or fell out of place since it was hanging on the firewall.

Michael Nelson -=- 2002 Dodge Ram Cummins 5.9L -=- 1996 Dodge Ram Magnum 5.9L
-= My articles have not been deleted. Just moved to a new location. Look for the "Articles" tab at the top of the web page! =-
Mopar1973Man is offline  
post #6 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 09:18 AM
Mr. Vehicle Destroyer
 
Shibbyutman's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Superior Township, Michigan
Posts: 11,925
Thanks: 0
Thanked 1,736 Times in 1,305 Posts
iTrader Score: 7 reviews
Mike, were you the guy that was having problems with pumps blowing up about a month or two ago?

Back in the common snail game. 03 SO 2wd 480,000 miles and counting.
Friends don't let friends buy VP trucks....
Parts for sale: Van Aken SmartBox, 03-05 Banks 6Gun, TST PMCR w/R37 remote also have another full one w/R49. RACEME 07-09 Delete Tuners
Shibbyutman is offline  
post #7 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 09:20 AM
Diesel Head
 
Mopar1973Man's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: New Meadows, Idaho
Posts: 25,007
Thanks: 2,146
Thanked 3,968 Times in 3,108 Posts
iTrader Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Shibbyutman View Post
Mike, were you the guy that was having problems with pumps blowing up about a month or two ago?
Not me...

Michael Nelson -=- 2002 Dodge Ram Cummins 5.9L -=- 1996 Dodge Ram Magnum 5.9L
-= My articles have not been deleted. Just moved to a new location. Look for the "Articles" tab at the top of the web page! =-
Mopar1973Man is offline  
post #8 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 09:24 AM
Mr. Vehicle Destroyer
 
Shibbyutman's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Superior Township, Michigan
Posts: 11,925
Thanks: 0
Thanked 1,736 Times in 1,305 Posts
iTrader Score: 7 reviews
whoops, wrong mike (to the OP)

Back in the common snail game. 03 SO 2wd 480,000 miles and counting.
Friends don't let friends buy VP trucks....
Parts for sale: Van Aken SmartBox, 03-05 Banks 6Gun, TST PMCR w/R37 remote also have another full one w/R49. RACEME 07-09 Delete Tuners
Shibbyutman is offline  
post #9 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 11:35 AM Thread Starter
New Mexico Chapter Vice President
 
mikeluna_17's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Albuquerque,New Mexico
Posts: 1,532
Thanks: 45
Thanked 29 Times in 29 Posts
iTrader Score: 1 reviews
yeah i was the one having pump problems. and i decided to take the whole hydrobooster off. i made sure the fork was holding that rod when putting back together. everything went together smooth. i put it all back just about 30 minutes ago and its still doing the same exact thing. i dont get what the problem can be. i dont have any kinked or clogged lines. my power steering pump is working great. its just when i turn the wheel the brakes push in all the way. everything in the hydroboost went in smooth. nothing out of place. i triple checked everything

98.5 24 valve cummins QCLB.5spd Straight Pipe..HBS 2.5" leveling kit. 35"s No silencer ring.homemade CAI

Last edited by mikeluna_17; 08-17-2011 at 11:42 AM.
mikeluna_17 is offline  
post #10 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 01:00 PM
Mr. Vehicle Destroyer
 
Shibbyutman's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Superior Township, Michigan
Posts: 11,925
Thanks: 0
Thanked 1,736 Times in 1,305 Posts
iTrader Score: 7 reviews
Are the seals in it directional like if you put one in backwards it would let fluid in places it shouldn't be? I can't remember.

Back in the common snail game. 03 SO 2wd 480,000 miles and counting.
Friends don't let friends buy VP trucks....
Parts for sale: Van Aken SmartBox, 03-05 Banks 6Gun, TST PMCR w/R37 remote also have another full one w/R49. RACEME 07-09 Delete Tuners
Shibbyutman is offline  
post #11 of 11 (permalink) Old 08-17-2011, 01:21 PM Thread Starter
New Mexico Chapter Vice President
 
mikeluna_17's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Albuquerque,New Mexico
Posts: 1,532
Thanks: 45
Thanked 29 Times in 29 Posts
iTrader Score: 1 reviews
i even put the old seals back on to see maybe if the new seals were making it act weird. still nothing.

98.5 24 valve cummins QCLB.5spd Straight Pipe..HBS 2.5" leveling kit. 35"s No silencer ring.homemade CAI
mikeluna_17 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Dodge Cummins Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome